Wetgeving golfkar voor op de openbare weg

Nieuwe Wetgeving

Nieuwe Europese wetgeving

Sinds 2017 moeten golfkarren op de openbare weg voldoen aan de Europese verordering 168/2013. Dit betekent in België dat deze voertuigen gehomologeerd moeten zijn volgens de Europese wetgeving, ingeschreven moeten worden via de DIV en ook verzekerd moeten zijn. Dit kwam doordat er veel elektrische wagentjes op de Europese markt kwamen zonder duidelijke wetgeving.Daardoor kwam er op 15 januari 2013 een Europese vordering 168/2013. Deze vordering kadert de goedkeuring van voertuigen met twee, drie en vier wielen voor op de openbare weg. Vanaf 1 januari 2017 moest dus ieder verkocht voertuig voor op de openbare weg zich aan de nieuwe wetgeving moet voldoen. Golfkarren dus ook.


Gevolg van deze wetgeving

De golfkarren die op de openbare weg rijden moeten dus voldoen aan deze strenge veiligheidseisen. Deze gaan veel verder dan verlichting en veiligheidsgordels. Er zijn in de 168/2013 vordering pagina’s vol waarin exact uitgeschreven staat aan welke voorwaarden welke voertuigen moeten voldoen. De golfkarren voor op de openbare weg zijn dus niet zomaar golfkarren meer, maar volwaardige kleine elektrische stadsvoertuigen. Golfkarren die niet voldoen aan de wetgeving kunnen nog steeds gebruikt worden op privéterreinen.


Voldoet mijn voertuig aan deze wetgeving

In Europa moeten deze voertuigen (bv nieuwe golfkar) beschikken over een EC Certificate of Conformity (COC). Dit is een document dat aantoont dat uw voertuig voldoet aan alle technische vereisten in Europa. Als u een COC bezit van uw voertuig, dan kan u uw voertuig overal in Europa inschrijven. Ieder lid van de Europese Unie is verplicht van voertuigen met de juiste bijhorende COC te aanvaarden.

De nieuwe LEV (light electric vehicle) golfkarren die dus vandaag verkocht worden zijn ofwel van de L6e categorie of van de L7e categorie. De L6e categorie zijn de lichte vierwielers en de L7e categorie de zware vierwielers. Lichte vierwielers zijn voertuigen met een maximumsnelheid van 45 km/uur, een gewicht minder dan 350 kg en een vermogen van maximaal 4 kilowatt. Zware vierwielers (L7e) zijn voertuigen met een maximumsnelheid van 90km/uur (vaak zijn ze een stuk lager begrensd op bijvoorbeeld 45 of 55km/uur) een gewicht minder dan 600 kg en een vermogen van maximaal 15 kilowatt.

De L7e categorie voertuigen hebben dus een grotere massa in rijklare toestand en een groter vermogen. De categorie van uw voertuig staat op uw COC vermeld.


Verplicht nummerplaat aanvragen

Als u beschikt over een COC, dan moet u nog een nummerplaat aanvragen. Koopt u uw golfkar met COC uit het buitenland? Dan moet u eerst nog een e705 vignet aanvragen en uw voertuig pre-registreren. Koopt u uw voertuig in België aan? Dan moet de importeur dit reeds in orde gebracht hebben. Daarna kan u de papieren doorsturen naar een verzekeraar naar keuze. Deze zou nu een nummerplaat voor uw voertuig moeten kunnen aanvragen bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen) en ook de verplichte verzekering in orde brengen. Als uw voertuig tot de L6e categorie (lichte vierwielers) behoort, dan zal u een S-U nummerplaat ontvangen. Behoort uw voertuig tot de L7e categorie, dan zal u een M-nummerplaat ontvangen.


Verkeersregels & rijbewijs

Een bestuurder van een golfkar L6e lichte vierwieler categorie mag met een rijbewijs AM op de openbare weg. Een bestuurder van een golfkar (L7e zware vierwieler) moet in het bezit zijn van een rijbewijs B in België. Beide bestuurders moeten zich houden aan alle verkeersregels zoals van auto’s. De veiligheidsgordel moet zowel vooraan als achteraan verplicht gedragen worden. Fietspaden mogen niet gebruikt worden tenzij de politie hiervoor een uitzondering maakt. Ook moet u betalen voor uw parkeerplaats behalve als hiervoor een uitzondering is gemaakt

Duurzaam transport
op maat van jouw bedrijf?

Klaar om de stap te zetten naar groene mobiliteit? Met ons uitgebreid aanbod aan elektrische voertuigen vervullen wij graag jouw transportnoden.

Wij gebruiken cookies om jouw surfervaring helemaal top te maken.

Aanpassen