Vervangen Golfkar Batterijen

Types golkar batterijen

Dit zijn de drie meest gebruikte types.

Loodzuur batterijen

Dit is momenteel nog de meest gebruikte batterij in golfkarren. Deze batterijen zijn opgebouwd uit loodplaten en accuzuur. Het accuzuur dient af en toe bijgevuld te worden, deze batterijen zijn dus niet onderhoudsvrij. Deze batterijen zijn wel de goedkoopste doordat ze al zo lang bestaan en wereldwijd geproduceerd worden.

AGM/gel batterijen

AGM/Gel batterijen zijn batterijen waarbij het accuzuur vervangen is door gel. De voordelen zijn dat ze onderhoudsvrij zijn en een lage zelfontlading hebben. De nadelen zijn dat ze slecht tegen hoge temperaturen kunnen, ze zijn duurder dan loodzuur batterijen en wegen ook iets meer.

Lithium batterijen

De laatste jaren worden meer en meer Loodzuur en AGM/gel batterijen vervangen door Lithium batterijen. De meest gebruikte lithium batterijsoort bij golfkarren is de LiFePo4 batterij (Lithium Ijzer Fosfaat). Deze zijn vrij goedkoop in vergelijking met andere lithium batterijsoorten en kunnen ook tegen een stootje. De levensduur ligt een stuk hoger en ze zijn ook een stuk lichter dan Loodzuur en AGM/gel batterijen. Het enige grote nadeel is dus dat ze wel ook een stuk duurder zijn.

Wanneer golfkarbatterijen vervangen?

Er zijn verschillende indicatoren die aangeven of de batterijen van uw tweedehands golfkar aan vervanging toe zijn.


De eerste is de meest voor de hand liggende. Als uw golfkar na het laden zeer snel leeg is en niet meer wil starten, dan moet er vaak niet getwijfeld worden. U kan dit meten met een voltmeter. U laadt de batterij volledig op en meet de spanning. Als u na een korte rit al merkt dat de golfkar batterijen al leeg zijn, dan meet u de spanning opnieuw. U weet dat de batterijen niet meer in goede staat zijn als de spanning te veel gezakt is (bijvoorbeeld van 50-51V volgeladen naar 47-46V na enkele minuten rijden).

Ook aan het uitzicht van de batterijen kan u merken of deze nog in goede staat zijn. Vooral bij loodzuur batterijen kan u soms duidelijk zien dat de batterijen bol staan, dan is dit ook een teken dat ze hun beste dagen gekend hebben.

Bij loodzuur batterijen kan u na enige jaren ook merken dat ze meer en meer moeten bijgevuld worden met gedemineraliseerd water. Als de batterijen vaker moeten bijgevuld worden, dan is dit ook een teken dat de capaciteit van de batterijen sterk verminderd is.

Hoe golfkar batterijen onderhouden

AGM & Lithium batterijen:

Bij AGM en Lithium batterijen is het enige dat moet gebeuren de contacten van de batterij proper, droog en corrosie vrij worden gehouden. Als er corrosie ontstaat of de kabels zijn niet meer in goede staat, dan is het best om de contacten te reinigen en eventueel met wat schuurpapier volledig proper te maken voor een goede verbinding. Daarna kunnen de batterijen met (nieuwe) kabels opnieuw aangesloten worden.

Loodzuurbatterij:

Bij loodzuur moeten de contacten ook worden onderhouden zoals bij AGM en Lithium batterijen en daarnaast komen er nog enkele zaken bij.

Het is belangrijk dat er vaak nagekeken wordt of de loodplaten nog steeds onder staan. Dit doet u door de batterijen eerst volledig op te laden en daarna te kijken of ze moeten bijgevuld worden. Als de loodplaten niet volledig onder staan, dan worden de batterijcellen best met gedemineraliseerd water bijgevuld. De batterijen mogen wel niet te veel worden bijgevuld want anders kunnen bij de volgende laadcyclus de batterijen overlopen doordat de vloeistof bij het laden wat borrelt.

Tussenladen van batterijen

Bij loodzuurbatterijen en gel batterijen is het best om de batterijen altijd de volledige laadcyclus te laten voltooien. Als u de batterijen dus oplaadt is het dus best om ze altijd in één keer volledig op te laden en niet de lader uit te schakelen voor ze opgeladen zijn. Dit bevordert de levensduur van de batterijen sterk.


Bij AGM en lithium batterijen mag er wel worden tussengeladen. Bij deze batterijsoorten is het dus geen probleem als u de lader uitschakelt voor de batterijen volledig zijn opgeladen.

Hoe golfkarbatterijen vervangen

Vervanging van oude loodzuur/AGM batterijen door nieuwe loodzuur/AGM batterijen:

Voor het vervangen van de golfkarbatterijen moet u uiteraard nieuwe batterijen kopen en bekijken of de kabels ook vervangen moeten worden. Als er corrosie ontstaan is of de kabels zijn heel stroef geworden, dan wordt het aangeraden om dit ook te doen. Bij het vervangen controleert men dus best of alle kabels nog in goede staat zijn.


Het is vanzelfsprekend dat de oude batterijen eerst verwijderd moeten worden, maar voordat u deze verwijdert is het vaak slim om eerst een foto te nemen. Zo kan u zien hoe de batterijen die vervangen moeten worden aangesloten zijn en de nieuwe batterijen op dezelfde manier in de golfkar plaatsen en aansluiten. Als u de batterijen vervangen hebt, dan kan u deze opnieuw aansluiten al dan niet met de oude kabels of met nieuwe.


Bij loodzuurbatterijen is het best om de batterijen volledig op te laden en te bekijken of deze voldoende gevuld zijn. Indien het niveau van sommige batterijcellen te laag staan, dan kan u deze bijvullen met gedemineraliseerd water zoals eerder besproken.


Vervanging loodzuur/AGM batterijen door Lithium batterijen: Hierbij worden de batterijen verwijderd en moet bekeken worden hoe het lithium batterijpakket best geïnstalleerd kan worden. De afmetingen van de batterijen die vervangen worden zijn namelijk niet dezelfde als die van het nieuwe batterijpakket. Dit moet dus golfkar per golfkar bekeken worden.

Tweedehands golfkarren 1

Vraag vrijblijvend offerte aan.

Zijn uw batterijen aan vervanging toe? Had u graag Lithium batterijen gewenst die lichter en onderhoudsvrij zijn?


Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij helpen u snel verder.

Duurzaam transport
op maat van jouw bedrijf?

Klaar om de stap te zetten naar groene mobiliteit? Met ons uitgebreid aanbod aan elektrische voertuigen vervullen wij graag jouw transportnoden.

Wij gebruiken cookies om jouw surfervaring helemaal top te maken.

Aanpassen